09 Februari 2009

Kelestarian Khidmat Masyarakat


Setiap tahun Penduduk Kundang Ulu menjadi tetamu UKM
di majlis sambutan Aidil Fitri yang diadakan di kampus Bangi.

(Petikan dari buku atur cara Majlis Pelancaran Program Jalinan Erat UKM-Masyarakat Kundang Ulu)


Pada bulan Disember 2006, Malaysia, termasuk Johor telah dilanda satu siri banjir luar biasa. Banjir akibat hujan lebat yang dibawa oleh Typhoon Utor (yang turut melanda Filipina dan Vietnam) telah membawa hujan yang sangat lebat. Kawasan Bandar dan kampong di Segamat, Pontian, Muar, Kota Tinggi, Batu Pahat, Johor Baru dan Mersing telah ditenggelami banjir. Hubungan jalan raya di Kota Tinggi dan Segamat telah terputus sepenunhnya. Ramai mangsa yang kehilangan harta benda dan terpaksa dipindahkan ke tempat yang lebih selamat.


Pihak Universiti Kebangsaan Malaysia merasai keperitan yang dihadapi mangsa banjir ini dan telah menggerakkan satu pasukan sukarelawan yang terdiri daripada 120 orang pelajar dan staf untuk menghulurkan bantuan kecemasan kepada penduduk yang terjejas. Pada minggu ketiga Januari 2007.. kawasan ini telah dilanda banjir yang lebih besar daripada yang pertama. Banjir ini telah melumpuhkan Johor apabila 8 daerahnya ditenggelamai air. Kedua-dua bencana banjir ini dianggar mengakibatkan kerugian berjumlah RM1.5 billion. Sekali lagi, pada 16hb Januari 2007, UKM, dibawah Jabatan Perkhidmatan Pelajar telah menggerakkan satu pasukan sekarelawan yang lebih besar. Kali ini UKM menghantar sekitar 100 orang sukarelawan yang lengkap dengan kecukupan kendiri (self sufficient) untuk memberikan bantuan.


Penderitaan mangsa banjir di Johor amnya dan Kampung Kundang Ulu khasnya telah menyentuh hati Naib Canselor UKM, YBhg Prof Dato’ Dr Sharifah Hapsah Syed Shahabudin dan warga UKM. Menyedari bahawa bantuan dan khidmat UKM kepada masyarakat tidak seharusnya terhad kepada bantuan meringankan kesan bencana alam sahaja, dan oleh kerana UKM mampu memberikan khidmat masyarakat yang lebih komprehensif dan lestari maka pada 16hb Februari 2007, beliau telah mengisyhtiharkan Kampung Kundang Ulu sebagai kampung angkat UKM. Pengisytiharan ini bagi membolehkan UKM memberikan khidmat kemasyarakatan yang lebih formal dan teratur.


Berikutan dengan pengisytiharan tersebut beberapan tindakan susulan jangka pendek telah diambil termasuk pemberian khidmat kesihatan masyrakat yang telah dijalankan oleh staf dan pelajar Fakulti Sains Kesihatan Bersekutu, UKM. Perkhidmatan ini bukan sehaja telah membantu membuat saringan kesihatan yang diperlukan mereka. Untuk merapatkan lagi silaturrahim antara penduduk kampung dan UKM, beberapa penduduk telah dijemput menghadiri jamuan hari raya yang diadakan di UKM. Pelajar sekolah tidak dilupakan apabila pihak UKM telah membawa mereka melawat beberapa fakulti dan kampus UKM untuk mendedahkan mereka kepada kehidupan kampus universiti.


Pada masa yang sama Pejabat Hubungan Universiti-Masyarakat dibawah Timbalan Naib Canselor Hal-Ehwal Jaringan Industeri dan Masyarakat telah berusaha untuk mempertingkatkan lagi usaha sedia ada dengan projek-projek jangka panjang dan berteraskan penyelidikan yang diperlukan oleh masyarakat Kampung Kundang Ulu telah ditubuhkan untuk mengenalpasti, merancang, melaksana dan memantau jenis khidmat yang diperlukan oleh penduduk kampung, Guru Besar dan Pengetua sekolah serta beberapa wakil agensi kerajaan beberapa projek khidmat masyarakat telah dikenalpasti dan dilaksanakan. Melalui Pejabat Hubungan Universiti-Masyarakat, tiga projek penyelidikan berteraskan khidmat masyarakat Kampung Kundang Ulu telah diluluskan. Projek yang memakan masa 3 tahun (bermula pada tahun 2008) dan bernilai sekitar RM 400,000 akan menekankan aspek kesihatan masyarakat, pendidikan dan ICT.


Apa yang dibanggakan mengenai projek khidmat masyarakat Kampung Kundang Ulu ini ialah ia bermula dengan tindakan murni bantuan kecemasan banjir oleh mahasisiwa dan staf universiti. Berkat iltizam pihak Naib Canselor dan warga UKM serta sokongan dan kerjasama ADUN, Penghulu dan Pengetua-pegetuan kampung serta anak buahnya, aktiviti ini telah berkembang dan berjaya menjadi satu projek khidmat masyarakat yang komprehensif melibatkan kesihatan masyarakat dan pendidikan pelajar-pelajar sekolah, bukan sahaja kepada 74 keluarga berbagai etnik dan tahap sosio-ekonomi serta pelajar dan guru di tiga buah sekolah tetapi juga masyarakat kampung-kampung dan sekolah-sekolah berjiran.


Majlis Pelancaran Projek Khidmat Masyarakat Kundang Ulu, ini bukan sahaja dapat mewarwarkan aktiviti yang sudah dan sedang dilaksanakan tetapi dapat menggalakkan penglibatan aktif semua pihak agar projek sedia ada dapat menggalakkan penglibatan aktif semua pihak agar projek sedia ada dapat dijalankan dengan jayanya dan projek-projek baru dapat dilaksanakan untuk memastikan kelestarian khidmat masyarakat.

Lihat pautan yang berkaitan:

Tiada ulasan: